Breaking News

Fed toplantısı öncesinde oynaklık yüksek

Sıkılaştırma yönünde sinyallerin gelmesi beklenen yarınki Fed toplantısı öncesinde oynaklık yüksek seyrediyor. Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı yığınaktan kaynaklı gerilim de artarken, gün içerisinde sert düşüş gösteren ancak kapanışta gelen alımlarla günü artıda kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde %1 – 2 arasında düşüş gösteriyor. Asya’da da ana endekslerde sert satışlar gözleniyor. Yurtdışı borsalardaki seyirle birlikte BIST100 endeksi de güne zayıf bir görüntüyle başlayabilir. Fed beklentileri ve jeopolitik risklere ek olarak yurtiçinde doğalgaz tedarikinde yaşanan sıkıntılardan dolayı sanayi endeksindeki olası baskı endekste potansiyel satışları artırabilir. BIST100 endeksi dün kapanışa doğru %5 düştükten sonra devre kesici ile karşılaşmış ve seansı da o şekilde tamamlamıştı.

 

     

MAKROEKONOMİ

   
Dün ABD tarafında ocak ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet sektörleri PMI verileri açıklandı. ABD’de ocak ayında Omicron varyantının etkisiyle  öncü imalat PMI, 57,7’den 55’e, hizmet PMI da 57,6’dan 50,9’a geriledi, buna karşın büyüme bölgesindeki seyirlerini sürdürdü. İmalat PMI’a bakıldığında, fabrika faaliyetlerinde son 15 aydaki en yavaş büyümeye işaret etti ve yeni siparişler ise Temmuz 2020’den bu yana en yavaş hızda artış sergiledi. Ayrıca dikkat çekici olarak girdi fiyatları artış hızı mayıstan bu yana en yavaş seviyede gerçekleşti.

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

Ayrıca dün Avrupa genelinde ocak ayına ilişkin öncü imalat ve hizmet sektörleri PMI verileri takip edildi. Avrupa tarafında Almanya’daki olumlu görünüme rağmen Omicron varyantı nedeniyle gelen kısıtlamaların etkisiyle hizmet sektöründeki yavaşlama ile bileşik PMI 11 ayın en düşüğüne geriledi. Üretim tarafı ise güçlü seyretti. Tedarik zincirindeki sıkıntılarda kısmi azalma olduğu raporda yer alırken, bu durumun fiyatlara yansıması ise sınırlı kaldı.  Öncü verilere göre Euro Bölgesi genelinde ocak ayında imalat PMI 59’a yükselirken, hizmet PMI 51,2’ye geriledi. En büyük ticaret ortaklarımızdan Almanya’da ise imalat PMI fabrika faaliyetlerinde ve yeni siparişlerde son 5 aydaki en güçlü büyümenin etkisiyle 57,4’ten 60,5’e yükseldi ve ihracatımızın görünümü için olumlu sinyal verdi, hizmet PMI ise tekrar genişleme bölgesine geçti. Ayrıca Almanya’da imalat sektöründe girdi fiyatları artışı son 9 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İngiltere’de ise imalat PMI 57,9’dan 56,9’a, hizmet PMI ise 53,6’dan 53,3’e sınırlı düştü. Fransa’da imalat PMI 55,6’dan 55,5’e hafif gerilerken, hizmet PMI’ın ise 3,9 puanlık düşüşle 53,1’e sert gerilemesi, salgına karşı uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerden en olumsuz etkilenen ülke olduğunu gösterdi.


      Kaynak: Markit.

Ayrıca ABD’de ekonomik aktivitenin seyrine yönelik olarak aralık ayına ilişkin Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi 0,44’ten -0,15’e gerileyerek negatif bölgeye geçti ve ekonomik faaliyetlerde daralmaya işaret etti.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 18’de ocak ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi takip edilecek. Aralık ayında endeks 111,9’dan 115,8’e yükselmişti. Endeksin ocak ayında ise Michigan tüketici güvenine benzer şekilde enflasyonist baskılar ve Omicron varyantının olumsuz etkileriyle 111,8’e gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 18’de ocak ayına ilişkin Richmond Fed imalat sanayi endeksi açıklanacak. Aralık ayında endeks 16’ya yükselerek son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış ve imalat sanayi faaliyetlerinde büyümenin hızlandığına işaret etmişti. Endeksin bu ay kısmi düşmesi beklenmekte. 

Avrupa tarafındaAlmanya’da TSİ 12’de ocak ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi takip edilecek. Almanya’da aralık ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi artan kısıtlamalar ve süregelen arz kısıtlarının etkisiyle 96,5’ten 94,7’ye gerilemişti.  Endeksin ocak ayında ise, alt endekslerden cari durum endeksinin hafif gerilemesi ve beklentiler endeksinin ise hafif yükselmesiyle yatay seyretmesi bekleniyor.

Ayrıca IMF, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınlayacak. IMF’nin, Omicron varyantına ilişkin son gelişmelerin küresel ekonomi ve ülkelerin büyüme görünümleri üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmeleri takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da ocak ayına ilişkin Reel Sektör Güven Endeksi ve Sektörel Güven Endeksleri (Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Sektörleri) ile kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Aralık ayında inşaat sektörü güven endeksi %3,9, reel kesim güven endeksi %1,7, hizmet sektörü güven endeksi %0,5 ve perakende ticaret güven endeksi %0,4 gerilemişti. Açıklanacak verilerde son dönemde kurlarda görülen durağanlaşmanın öncü göstergelere olan yansımaları izlenecek.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 21 Ocak haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 0,2 milyar USD artarak 109,7 milyar USD’ye yükseldiğini, net uluslararası rezervin 1,9 milyar USD artarak 9,5 milyar USD seviyesine geldiğini hesaplamaktayız.

ŞİRKET HABERLERİ 

Ege Endüstri (EGEEN, Nötr): 25 Ocak 2022 tarihinde saat 00:01’den 23:59’a kadar olmak üzere 24 saat, 27 Ocak 2022 tarihinde saat 00:01’den 28.01.2022 tarihi 23:59’a kadar olmak üzere 48 saat elektrik kesintisi yaşanacağı bildirilmiştir. Yaşanacak elektrik kesintisi nedeniyle serbest bölge fabrikasında üretim yapılamayacaktır. Pınarbaşı fabrikası için şuanda elektrik kesintisine yönelik Şirkete tebliğ edilen bir elektrik kesintisi bildirimi olmamakla birlikte, sözlü olarak, geçen haftalardaki tüketim ortalamasına göre yaklaşık % 15 oranında elektrik tüketimini azaltma beklenmektedir. Mevcut kesintilerin devamı olmaması durumunda, anılan kesintilerin, siparişlerin karşılanmasında ve sevkiyat programda bir değişikliğe yol açması beklenmemektedir.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): Banka ile Banka-Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) arasında 01.01.2022-31.12.2023 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri karşılıklı mutabakatla sonuçlandırılmıştır.

Kartonsan (KARTN, Sınırlı Negatif): Şirketin üretim faaliyetlerinde doğalgaz kullanılmaktadır. Doğalgazın Yurtdışından Tedarikinde Ulusal Ölçekte Tedarik Sıkıntısı yaşanması sebebiyle, tedarikçi tarafından arz edilen doğalgaz miktarlarında kısıtlama uygulanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda 1 No’lu Karton Üretim Hattında (KM1) doğalgaz tedarik kısıtlaması kaldırılıncaya kadar, 21.01.2022 tarihinden itibaren üretime geçici olarak ara verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Demir-Çelik: Türkiye Çelik Üreticileri Derneğinden (TÇÜD) yapılan açıklamaya göre, dünya ticaretinde korumacılık önlemleri, ham madde ve enerji kıtlığı, karbon salınımı azaltma hedefi doğrultusundaki üretim kısıtlamaları sebebiyle piyasada meydana gelen belirsizliklere rağmen çelik sektörü başarılı bir yılı geride bıraktı. 2021’in tamamında ham çelik üretimi, bir önceki yıla kıyasla %12,7 artışla 40,4mn tonla tüm zamanların en yüksek üretim miktarına ulaştı. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Aydem Yenilenebilir Enerji (AYDEM): Şirket, daha önce, Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait Akköprü HES’in özelleştirilmesi ihalesinde, verdiği teklifin en yüksek teklif olarak gerçekleştiği ve ihale kararının Rekabet Kurulunca onaylandığını duyurmuştu. Bununla birlikte bahse konu ihalenin 19 Ocak 2022 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile iptal edildiği 24 Ocak 2022 tarihinde AYDEM’e tebliğ edilmiştir.

Başkent Doğalgaz Dağıtım (BASGZ): BOTAŞ’ın arz güvenliği için ısınma amacı dışında doğal gaz kullanan ve yıllık tüketimi 300bin metreküp üzerinde olan bazı serbest tüketicilere yönelik olarak açıkladığı kesinti önlemleri çerçevesinde, bu kapsama giren 108 müşteriye bildirimde bulunulmuştur. Dağıtım bölgesindeki abonelerin çoğunluğunun ısınma amacıyla doğal gaz kullanması nedeniyle BOTAŞ’tan tedarik edilen doğal gaz miktarında bir azalma olmamıştır. Aksine, olumsuz hava koşulları nedeniyle ısınma amaçlı doğal gaz tedarik ihtiyacı artmış ve 1 Ocak – 24 Ocak 2022 tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine göre doğal gaz tedarik miktarı %16,7 oranında yükselmiştir.

Gen İlaç (GENIL): ASO 2. ve 3. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün Elektrik Kesintisi konulu yazısına istinaden; 24.01.2022 – 27.01.2022 tarihleri arasında Şirketin üretim tesisinde çalışma yapılmayacaktır. Bu süreç şirketin olağan iş akışında ve satış-pazarlama faaliyetlerinde herhangi bir aksamaya ve Şirketin gelirlerinde herhangi bir kayba neden olmayacaktır.

Kristal Kola (KRSTL): Şirketin, Yeniköy/Balıkesir, Edremit/Balıkesir ve Sapanca/Sakarya üretim tesislerinin bulunduğu bölgedeki olumsuz hava şartları, doğal gaz kaynaklı elektrik kesintisi nedeniyle; 25/01/2022-31/01/2022 tarihleri arasında üretime ara verilmiştir. Bu süreçte, mevcut kesintilerin devamı olmaması durumunda, anılan kesintilerin, siparişlerin karşılanmasında, sevkiyat programında ve Şirketin gelirlerinde bir değişikliğe yol açması beklenmemektedir.
 
FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 84 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 369 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,76 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,71-%1,79 bandında hareketin ardından %1,78 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 30 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 
 

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı