Breaking News

Fed’in daha sıkı bir para politikası uygulayabileceğine işaret etmesi

Geçen haftaki Fed tutanaklarının; Fed’in daha sıkı bir para politikası uygulayabileceğine işaret etmesi ile ABD on yıllık tahvil faizindeki sert yükseliş, ABD borsalarında etkisini belirgin şekilde gösteriyor. Dün %1,80’in üzerine çıkan ABD on yıllık tahvil faizi ile birlikte Nasdaq endeksinde gün içerisinde %2,7’ye varan düşüş gözlendi. Buna karşın, ABD ekonomisinin güçlü seyrettiği ortamda dip alıcıları tekrar devreye girdi ve Nasdaq endeksi sınırlı da olsa günü artı bölgede kapatmayı başardı. Bu sabaha bakıldığında vadelilerde yatay bir görüntü var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi ise hafif yükselişte. Yarın ABD’de açıklanacak enflasyon verisi öncesinde bugün Powell, TSİ 18’de Senato Bankacılık Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlayacak. Şu aşamada faizlerdeki yukarı yönlü riskler nedeniyle borsalarda olası toparlanma sınırlı kalabilir. Dün kapanışa doğru ABD borsalarındaki sert satışlardan etkilenen ve günü 2.045 ile en düşük seviyede kapatan BIST100 endeksi ise ABD borsalarındaki toparlanmaya bağlı olarak güne dünkü en yüksek seviye olan 2.072 noktasını hedefleyerek başlayabilir. Yurtdışı borsalarda tekrar sert satış gözlenmedikçe endekste yükseliş isteği sürebilir.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

     

MAKROEKONOMİ

   
Yurt içi tarafta, dün TÜİK tarafından kasım ayına ilişkin iş gücü istatistikleri yayınlandı. Bu kapsamda, arındırılmış verilere göre iş gücüne katılım oranındaki artışa rağmen işsizlik oranı yatay seyretti. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %11,2’de yatay seyrederken, arındırılmamış işsizlik oranı ise %10,7’den %10,9’a yükseldi. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 39 bin kişi artarken, istihdam 228 bin kişi arttı. İş gücüne katılım oranı %52,1’den %52,5’e, istihdam oranı da %46,3’ten %46,6’ya yükseldi. (Şekil 1)

Arındırılmış verilere göre istihdam artışı ekim ayıyla kıyaslandığında hızlandı. Kasım ayında inşaat sektöründe sınırlı olmak üzere bütün sektörlerde istihdam artışı görüldü.

Ekim ayında istihdam 179 bin kişi artmıştı. Kasım ayında ise sanayi istihdamının artışa geçmesinin katkısıyla istihdam artışı hızlandı ve toplam istihdam artışı 228 bin kişiye yükseldi.

  • Kasımda tarım sektöründe istihdam artışı devam etti ve istihdam 49 bin kişi yükseldi.
  • Sanayi sektörü istihdamı ekimde 58 bin kişi azalarak ivme kaybetmişti, kasımda ise 73 bin kişilik artış görülmekte.
  • İnşaat sektörü istihdamı ekimde 4 bin kişi ile sınırlı düşmüştü, kasımda ise istihdam artışı 10 bin oldu ve istihdama sınırlı katkı verdi.
  • İstihdamda bütün sektörler salgın öncesi dönemin üzerinde bulunmakta. (Şekil 2)

İşsiz sayısı 3 aylık düşüşün ardından tekrar arttı. İşsiz sayısı ekimde 71 bin kişilik düşüş sonrası kasım ayında ise 39 bin kişi arttı.

Erkek işsizlik oranı ile kadın işsizlik oranı arasında ayrışma görülmekte. Kasımda kadın işsizlik oranı %13,9’dan %14,5’e yükselirken, erkek işsizlik oranı ise %9,9’dan %9,6’ya geriledi.

Tarım dışı işsizlik oranı %13’ten %13,1’e, genç nüfusta işsizlik oranı %20,6’dan %22,3’e yükseldi.

Güncel OVP’de 2021 yılı ortalama işsizlik oranı tahmini %12,6 seviyesinde. Bu sene kasım ayı dahil işsizlik oranı ortalaması %12,1 gerçekleşti. Bu açıdan bu sene OVP tahmininden daha iyi bir işsizlik oranı gerçekleşecek.

Ayrıca Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralıkta 1,2 puanlık kısmi düşüşle 53,9 seviyesine geriledi, buna karşın son 11 aydır aralıksız olarak 50 eşik seviyesinin üzerinde seyrederek ihracat pazarlarında iyileşme eğiliminin sürdüğüne işaret etti.

Dün Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi açıklandı. Aralıkta Sentix yatırımcı güveni, nisan ayından bu yana en düşük seviyesi olan 13,5’ten 14,9’a yükseldi ve salgın gelişmelerine rağmen orta vadede yatırımcı beklentilerine ilişkin olumlu sinyal verdi.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında Senato Bankacılık Komitesi, Biden’in Jerome Powell’ın 4 yıllık bir süre için yeniden Fed Başkanlığı’na, Lael Brainard’ı da Fed Başkan Yardımcılığı’na aday göstermesine ilişkin düzenlenecek oturumlar ile adaylıklarını değerlendirecek. Bu kapsamda Powell, TSİ 18’de Senato Bankacılık Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlayacak.

Ayrıca TSİ 17.10’da Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester’in ve TSİ 17.30’da Kansas City Fed Başkanı Esther George’un konuşmaları takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da kasım ayına ilişkin cari işlemler dengesi verisi takip edilecek. Cari işlemler fazlası, ekim ayında 3,2 milyar USD gerçekleşmişti. 12 aylık kümülatif cari açık 18,7 milyar USD’den 15,4 milyar USD’ye gerilerken, cari açık/GSYH oranı, %2,3 seviyesinden %1,9’a iyileşmişti. Kasımda da ihracat güçlü bir performans sergiledi, ancak ithalat da enerji ithalatının etkisiyle tarihi yüksek seviyeye geldi. Turizm gelirleri ise mevsimselliğin etkisiyle hız kesmekte ancak kasım aylarına nazaran daha iyi bir resme işaret ediyor. Neticede dış ticaret açığındaki genişlemeyle kasımda 2 milyar USD civarında bir cari açık görebileceğimizi değerlendiriyoruz. Foreks Anketi’ne göre ise cari işlemler medyan tahmini 2,2 milyar USD olurken, 2021 yılı için ise cari işlemler hesabı medyan değer 14,5 milyar USD açık oldu.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 7 Ocak haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 1,4 milyar USD azalarak 109,6 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 0,2 milyar USD azalarak 8,1 milyar USD’ye gerilediğini öngörmekteyiz. 
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Alkim Alkali Kimya (ALKIM, Sınırlı Negatif): Konya – Cihanbeyli Bölgemizde bulunan, Bolluk Gölü –  Tersakan Gölü İşletmelerinde hammadde olarak kullandığı kristal sodyum sülfat doğal kristallenme ile elde edilmektedir. Yaz aylarında üretim havuzlarına aktarılan göl suları, yaz sıcakları ile buharlaşarak konsantrasyonu yükselmekte, kış soğukları ile de solüsyonun içerisindeki glaubert tuzu kristallenerek ham maddeyi oluşturmaktadır. İklimsel değişiklikler, yağışların azalması ve kuraklığın artması, sıcaklıkların geçmiş dönemlere göre biraz yükselmesi ile Tersakan ve Bolluk Göllerindeki üretim havuzlarında bulunan solüsyonlarda kristallenmeyi sağlayacak kadar soğuma henüz meydana gelmemiştir. Eğer havuzlardaki solüsyonun kristallenme soğukluğuna ulaşması mümkün olamaz ise; hammadde elde edilemeyeceği için bu iki gölden elde ettiğimiz hammaddeyi işleyen Bolluk Sodyum Sülfat Fabrikası’nın çalışması mümkün olamayacaktır.

Konya Cihanbeyli Bolluk Tesisinde yukarıda belirtilen sebeplerle sodyum sülfat üretilememesi durumunda tedbir amaçlı olarak Çayırhan’daki büyük kapasiteli Ç1 ve Ç2 Sodyum Sülfat Tesisleri mümkün olduğunca tam kapasite ile çalışmasını ve bunun gerekli hammaddesini desteklemek amacıyla Çayırhan Maden Sahası’ndaki yer altı panolarının çoğaltılması için tedbirler alınmış ve 16 Numaralı yeni bir büyük panonun hazırlanmasına başlanılmıştır.

Coca Cola İçecek (CCOLA): Şirket 2022 yılı beklentilerini aşağıdaki şekilde paylamıştır:
 

  Beklentiler
Satış Hacmi: Yüksek tek hane ile düşük çift hane aralığında hacim büyümesi; proforma bazda ise orta tek haneli satış hacmi büyümesi.
Net Satış Geliri: Düşük-orta 40’lı yüzdelerde kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyümesi
FAVÖK Marjı: Görece karlılığı düşük CCBU’nun etkisi ve emtia fiyatlarının baskısı dahil edildiğinde 2021 yılına paralel ile 100 baz puan düşüş aralığında
Yatırım Harcamaları/Satışlar: Konsolide net satış gelirinin %8-10’u kadar
İşletme Sermayesi ve Serbest Nakit Akışı: Düşük tek haneli işletme sermayesi/Satışlar

 
Emlak Konut GYO (EKGYO, Sınırlı Pozitif): Şirket projelerinden İstanbul Beykoz Riva Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı’nın Yüklenicisi ile yapılan Sözleşmeye Ek-7 No.lu Protokol ile 952mnTL olan Asgari Şirket Payı Toplam Geliri, 1.254mn TL’ye yükselmiştir.

Türk Hava Yolları (THYAO, Nötr): Şirket Aralık 2021 dönemine ilişkin trafik sonuçları açıklamıştır. Buna göre; Aralık 2019 döneminde 5,5mn olan toplam yolcu sayısı, 2021 yılının aynı döneminde 4,3mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Aralık 2021 döneminde %71,1 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Aralık 2019 döneminde 138bin ton iken, 2021 yılının aynı döneminde %9,4’lük artışla 151bin tona ulaşmıştır.

Yıllık trafik sonuçlarına göre ise; Ocak – Aralık 2019 döneminde 74,3mn olan toplam yolcu sayısı, 2021 yılının aynı döneminde 44,8mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı 2019 yılının aynı dönemine göre 13,8 puanlık azalma ile %67,9 olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Ocak – Aralık 2019 döneminde 1,54mn ton iken, 2021 yılının aynı döneminde %21,7’lik artışla 1,88mn ton olarak gerçekleşmiştir. 2021 Aralık ayı sonunda filodaki uçak sayısı 370 olmuştur.
 

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Girişim Elektrik Sanayi (GESAN): Şirketin %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji’nin, 2022 yılında paylarının halka arz edilerek Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamasına ve bu kapsamda Şirket Esas Sözleşmesi’nin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na ön izin başvurusunda bulunulmasına karar verildiği açıklanmıştır.

Saray Matbaacılık (SAMAT): Şirketin ortaklarından bir yatırımcı sahip olduğu 1,8mn TL nominal hisseyi borsada satış için MKK’ya kaydettirdi. Saray Matbaacılık’ın ödenmiş sermayesi 18,1 TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler sermayenin %10’unu oluşturuyor.

Sinpaş GYO (SNGYO): Şirketin bazı ortakları sahip oldukları toplam 27,5mn TL nominal hisseyi borsada satış için MKK’ya kaydettirdi. Sinpaş GYO’nun ödenmiş sermayesi 2,3 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler sermayenin %1,2’sini oluşturuyor.

Yaprak Süt ve Besi Çiftlikleri (YAPRK): Şirket, “Makine-Ekipman Modernizasyon Yatırım Projesi” yapılması amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde, söz konusu proje ile ilgili hibe başvurusu yapılmasına oy birliği ile karar vermiştir.
Hibe başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda, bir adet 30m3 kapasiteli sabit yem karma makinesi ve sağımhane revizyonu için 48 adet süt ölçer alınacağını açıklamıştır. Yatırımın tahmini maliyeti 2,5mn TL olup, ilgili tebliğ hükümleri kapsamında hibe oranı 2mn  TL’ye kadar %50’dir.
 
FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 24 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 424 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,76 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,76-%1,81 bandında hareketin ardından %1,76 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde yükselişler gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 70 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 55 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir