Breaking News

Törpülenen küresel risk iştahı sürecinde gözler TCMB faiz kararında

Küresel çapta Enflasyon ve Parasal sıkılaştırma endişelerine jeopolitik risklerde eklenmesiyle önceki gün BIST’te yaşanan %5’lik kayıp dün Bankacılık sektörünün desteğiyle kısmen telafi edildi Bir süredir şahinleşen Fed ve ABD faizlerindeki yükselişi görmezden gelen küresel piyasalarda Fed toplantısı yaklaştıkça volatilite artmaya başlarken risk iştahı da önemli ölçüde törpülendi.  Yurtdışı tarafta dikkatler enflasyon endişeleri ve bu paralelde tahvil faizlerinde yaşanan yükselişlerde kalmaya devam ederken içeride gözler TCMB Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak kararlar ve yönlendirmelerde olacak.

Endeksin önceki gün kırmış olduğu 10g HO (2030) desteği üzerine hızlıca geri dönmüş olması bu anlamda endeksteki yükseliş isteğini ortaya koyuyor. Ancak oynaklık kısa vadede yüksek kalmaya devam edebilir.

 Volatilitenin görece yüksek kaldığı bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.

Öne çıkanlar

BIST kayıpları telafi çabasında idi. Önceki gün yaşanan ve algoritmalar ile stop emirlerinin tetiklediği %5’lik kaybın ardından dün bankacılık sektörünün desteğiyle endeks %3 yükseldi.

TCMB’nin swap anlaşmaları 28 milyar dolara ulaştı. Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkez bankaları arasında imzalanan 5 milyar dolarlık ikili para takası (swap) anlaşması ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 milyar dolara ulaştı. Daha önce MB Güney Kore, Çin ve Katar ile swap anlaşmaları imzalanmıştı

Yurtdışı tarafta dikkatler enflasyon endişeleri ve bu paralelde tahvil faizlerinde yaşanan yükselişlerde kalmaya devam ediyor.

İngiltere ve Almanya’da TÜFE 30 yılın yükseğinde. Almanya’da geçen yılın kasım ayında yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, yüksek enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle aralıkta yüzde 5,3’e çıkarak son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İngiltere’de de tüketici fiyatlarında artış oranı Aralık ayında, Mart 1992’den bu yana görülen en yüksek seviyede gerçekleşti. ONS’in açıkladığı verilere göre İngiltere’de tüketici fiyatları Aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 arttı. Beklentiler yüzde 5,2 artış olacağı yönündeydi.

Rusya-Ukrayna gerginliğinde tansiyon az da olsa düştü. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov: Rusya’nın, Ukrayna’ya saldırmayacağını söyledi.

Güne Çin Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle başladık. Çin’ Merkez Bankası, 1 yıl vadeli LPR(kredi faiz oranı)’ı yüzde. 3.8’den yüzde 3.7’ye, 5 yıl vadeli LPR’ı yüzde 4.65’den yüzde 4.60’a düşürdü.

Günün devamında, küresel tarafta; Almanya ÜFE ve Euro Bölgesi TÜFE oranları, ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları, Philadelphia FED İmalat Endeksi ve Mevcut Ev Satışları verileri takip edilecek.  Petrol yatırımcıları açısından da; EIA’nın açıklayacağı haftalık stok verileri ve ABD üretim rakamları da dikkatle izlenecek.

Küresel çapta; Avrupa Merkez Bankası(ECB) kararları ve Başkan Lagarde’ın açıklamalarının da hayli kritik olacağı günün, yurt içi taraftaki önemli ekonomik olgusu ise; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)’nın düzenleyeceği Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısından çıkacak kararlar ve yönlendirmeler olacak.

Haber akışları cephesinde de; FED’in FOMC toplantılarına yönelik öngörüler, Omicron varyantı başta olmak üzere Pandemiye ilişkin gelişmeler, tahvil faizlerindeki hareketler, 4.Çeyrek bilançoları ve Rusya-Ukrayna gerilimi gibi kritik konuları da, küresel çapta gün boyunca izleyeceğiz.

BIST kayıplarını telafi çabasında

 

Gün içinde en düşük 1959 puan seviyesini gören endeks gün sonuna doğru artan alımlarla günü %3,1 yükselişle 2042 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 5,64 ve holding endeksi yüzde 2,69 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, tek kaybettiren yüzde 2,68 ile turizm oldu. Trend takip modelimiz bu aşamada SAT konumunda bulunuyor.

Endeksin önceki gün kırmış olduğu 10g HO (2030) desteği üzerine hızlıca geri dönmüş olması bu anlamda endeksteki yükseliş isteğini ortaya koyuyor. Söz konusu seviye üzerinde sağlanacak tutunma tekrar 2070 ve 2100 seviyelerini hedef konuma getirecektir. Satışların karşılandığı 1960 seviyesi kısa vadeli destek haline gelmiş durumda.

Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmeleri daha sağlıklı olacaktır.

Kaynak Işık Menkul – Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı